Kuchnia Pięciu Przemian dla Dzieci

forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2011-04-22 21:30:25

 Kasiak

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-03-07
Posty: 29
Punktów :   
skąd?: Śląsk
wiek dzieci?: 1 rok
wiek użytkownika: 32

kuzu jako leczniczy zageszczacz zamiast skrobi, zmiejsza gorąco

Hej wszystkim,

nie wiem czy słyszeliscie o korzeniu rosliny kuzu, środek zagęszczającyi, jako alertnatywa dla skrobi zmieniacznej (można używać np. do kiślu). Wskazany również dla dzieci alergicznych bo zmienjsza objawy gorąca na skórze http://replay.web.archive.org/200611061 … 116610.cfm

Zaczne stosowac u malej i zobaczymy.

Więcej tutaj  http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl10/teksty121/Kuzu

i jeszcze przepisy
http://www.bionica.com.pl/produkt-przep … fd39b#cont

PRZEPIS PODSTAWOWY

Sposób przygotowania: kuzu rozkruszyć i rozpuścić w zimnej wodzie lub innym płynie (w proporcjach 1 :1). Dodać do pozostałych składników potraw ciągle mieszając. Kontynuować mieszanie, aż kuzu zagęści się i stanie przejrzyste. Podgrzewać jeszcze na małym ogniu 1-2 minuty. Uwaga: 1 łyżka stołowa zagęszcza 1 filiżankę płynu.
MARCHEWKA W IMBIROWYM SOSIE

Składniki
3 marchewki pokrojone w grubsze plasterki
1 łyżka kuzu
2- 4 łyżeczki soku wyciśniętego ze startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego shoyu
2 łyżki słodu ryżowego
szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania: podgrzać w rondlu olej, włożyć marchewkę, posypać kilkoma ziarenkami soli i smażyć mieszając przez 3-5 minut. Następnie wlać trochę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 5-10 minut. Dodać shoyu, wymieszać i gotować następne 2 minuty. Zdjąć rondel z ognia, rozpuść kuzu, dodać słód ryżowy i wolno wlać na warzywa, ciągle je mieszając. Postawić rondel na ogniu i gotować mieszając przez 1-2 minuty, na koniec dodać sok z imbiru.
GRUSZKOWY PUDDING Z KUZU

Składniki
3 gruszki
½ filiżanki soku jabłkowego
1/2 filiżanki świeżej wody
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka kuzu
syrop ryżowy

Sposób przygotowania: przeciąć gruszki na pół, odciąć ogonki i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do rondla, wlać sok jabłkowy i wodę, dodać rodzynki, gotować 20 minut. Następnie rozpuścić kuzu w zimnej wodzie, wlać do rondla i, stale mieszając, zagęścić potrawę. Dodać syrop ryżowy do smaku, zagotować do wrzenia, przelać do pucharków.
MUS TRUSKAWKOWY

Składniki
2 kubki mleka sojowego (lub ryżowego)
Kilka dużych truskawek i kilka małych do dekoracji
1 łyżka słodu ryżowego
1 łyżka kuzu
kilka ziarenek soli morskiej

Sposób przygotowania: zmiksować truskawki z mlekiem sojowym, przelać do garnka i zagotować dodając sól i słód. Po zagotowaniu dolać rozmącone w pół szklanki wody kuzu i mieszając gotować jeszcze około 1 minuty. Ostudzić i podawać udekorowany truskawką.

Ostatnio edytowany przez Kasiak (2011-04-22 21:45:47)


Dzieciaczek chory na AZS  i alergie pokarmowa od 6 tygodnia życia

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.kuchniappdladzieci.pun.pl