Hej wszystkim,
nie wiem czy słyszeliscie o korzeniu rosliny kuzu, środek zagęszczającyi, jako alertnatywa dla skrobi zmieniacznej (można używać np. do kiślu). Wskazany również dla dzieci alergicznych bo zmienjsza objawy gorąca na skórze http://replay.web.archive.org/200611061 … 116610.cfm
Zaczne stosowac u malej i zobaczymy.
Więcej tutaj http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl10/teksty121/Kuzu
i jeszcze przepisy http://www.bionica.com.pl/produkt-przep … fd39b#cont
PRZEPIS PODSTAWOWY
Sposób przygotowania: kuzu rozkruszyć i rozpuścić w zimnej wodzie lub innym płynie (w proporcjach 1 :1). Dodać do pozostałych składników potraw ciągle mieszając. Kontynuować mieszanie, aż kuzu zagęści się i stanie przejrzyste. Podgrzewać jeszcze na małym ogniu 1-2 minuty. Uwaga: 1 łyżka stołowa zagęszcza 1 filiżankę płynu. MARCHEWKA W IMBIROWYM SOSIE
Składniki 3 marchewki pokrojone w grubsze plasterki 1 łyżka kuzu 2- 4 łyżeczki soku wyciśniętego ze startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego shoyu 2 łyżki słodu ryżowego szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania: podgrzać w rondlu olej, włożyć marchewkę, posypać kilkoma ziarenkami soli i smażyć mieszając przez 3-5 minut. Następnie wlać trochę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 5-10 minut. Dodać shoyu, wymieszać i gotować następne 2 minuty. Zdjąć rondel z ognia, rozpuść kuzu, dodać słód ryżowy i wolno wlać na warzywa, ciągle je mieszając. Postawić rondel na ogniu i gotować mieszając przez 1-2 minuty, na koniec dodać sok z imbiru. GRUSZKOWY PUDDING Z KUZU
Składniki 3 gruszki ½ filiżanki soku jabłkowego 1/2 filiżanki świeżej wody 2 łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka kuzu syrop ryżowy
Sposób przygotowania: przeciąć gruszki na pół, odciąć ogonki i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do rondla, wlać sok jabłkowy i wodę, dodać rodzynki, gotować 20 minut. Następnie rozpuścić kuzu w zimnej wodzie, wlać do rondla i, stale mieszając, zagęścić potrawę. Dodać syrop ryżowy do smaku, zagotować do wrzenia, przelać do pucharków. MUS TRUSKAWKOWY
Składniki 2 kubki mleka sojowego (lub ryżowego) Kilka dużych truskawek i kilka małych do dekoracji 1 łyżka słodu ryżowego 1 łyżka kuzu kilka ziarenek soli morskiej
Sposób przygotowania: zmiksować truskawki z mlekiem sojowym, przelać do garnka i zagotować dodając sól i słód. Po zagotowaniu dolać rozmącone w pół szklanki wody kuzu i mieszając gotować jeszcze około 1 minuty. Ostudzić i podawać udekorowany truskawką.
|