forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Użytkownik
Cześć
Możesz spokojnie dawać owsiankę,jest to sprawdzone i przetestowane na naszych dzieciaczkach:)
Olaf wcina wielkie ilości a ostro reagował na gluten(biegunka natychmiastowa),teraz nic mu nie jest i już wcina nawet zwykły chlebek :)Więc owsianka nie szkodzi a nawet leczy!
Pozdrawiam
Offline
moja córka niby nie toleruje glutenu (piszę niby, bo ona już miała czas, że jadła normalny chleb, makaron, a teraz reaguje strasznie), a owsiankę od miesiąca je kilka razy dziennie i nic się złego nie dzieje
i makaron owsiany też je
Offline
Wasze dzieciaczki już duże... a ja mam taką 6mcy, mogę bez obaw stosować ten przepis?
Owsianka dla dziecka od 6 miesiąca
ł-łyzeczka, Ł-Łyżka, szcz-szczypta, l-litr
-1l wrzątku
-szcz. kurkumy
-2Ł kaszy kukurydzianej
-8-10 Ł płatków owsianych
-większa szcz. kardamonu
-1/5ł imbiryu
-sól do smaku (wychodzi około 1 ł.)
Gotowac 40 min. po czym zmiksowac postawic ponownie na gaz i dosmakowac:
-około więcej niż pół łyżeczki soku z cytryny
-małą szcz. kurkumy
-miód do smaku -w przypadku dzieci alergicznych niewiele
-1/6 ł masełka -w przypadku alergika ostróżynke masełka bądz oliwe z oliwek
-po 8-9 miesiącu można dodac żółtko jaja poczynając od pół łyżeczki - w przypadku alergika od 1/4ł bądz zamiast jaka kurzego użyc żółtka jajka przepiórczego.
-mała szcz. imbiru
Pogotowac jeszcze 5 min. i gotowe.
Offline
Administrator
live napisał:
Wasze dzieciaczki już duże... a ja mam taką 6mcy, mogę bez obaw stosować ten przepis?
Owsianka dla dziecka od 6 miesiąca
ł-łyzeczka, Ł-Łyżka, szcz-szczypta, l-litr
-1l wrzątku
-szcz. kurkumy
-2Ł kaszy kukurydzianej
-8-10 Ł płatków owsianych
-większa szcz. kardamonu
-1/5ł imbiryu
-sól do smaku (wychodzi około 1 ł.)
Gotowac 40 min. po czym zmiksowac postawic ponownie na gaz i dosmakowac:
-około więcej niż pół łyżeczki soku z cytryny
-małą szcz. kurkumy
-miód do smaku -w przypadku dzieci alergicznych niewiele
-1/6 ł masełka -w przypadku alergika ostróżynke masełka bądz oliwe z oliwek
-po 8-9 miesiącu można dodac żółtko jaja poczynając od pół łyżeczki - w przypadku alergika od 1/4ł bądz zamiast jaka kurzego użyc żółtka jajka przepiórczego.
-mała szcz. imbiru
Pogotowac jeszcze 5 min. i gotowe.
Live ja w pp wchodziłam jak Kaspian miał 8,5 miesiąca i był uczulony na wszystko wg testów, na cielęcinę bił wszelkie rekordy o dziwo to mięso go wyleczyło. Do tego gronkowiec, przewlekły katar ( niczym tego ściągnąć nie szło - lekarze ręce rozkładali ), i wysoka bezglutenowość podejrzewam nawet że celiakia nigdy nie zdiagnozowana. Spokojnie mozesz owsiankę podawać.
Nie wiem w jakim stanie masz dziecko ale żółtko wprowadzaj od 9 miesiąca zaczynając od kropelki taki stan przez miesiąc utrzymuj po miesiącu 2 kropelki przez 2 tyg potem 1/4 łyżeczki i tak zwiekszaj aż do całego żółtka dojdziesz. Masełka też jak na końcu noża niczym drzazga maleńka dodaj- taka ilość nie uczuli a organizm się przyzwyczaja. Imbiru daj 2 razy po szczypcie niewielkiej. Przepis dawała Monia a ona miała dziecko od początku na pp więc zahartowane.
Offline
Jeśli chodzi o ścisłość, to owies z natury jest zbożem bezglutenowym, tylko w trakcie uprawy często bywa zanieczyszczony pszenicą, stąd obecność glutenu.
Offline
hebuka napisał:
Jeśli chodzi o ścisłość, to owies z natury jest zbożem bezglutenowym, tylko w trakcie uprawy często bywa zanieczyszczony pszenicą, stąd obecność glutenu.
witam, jestem tutaj po raz pierwszy i ciesze sie, ze znalazłam to formu. jestesmy na diecie pp od ok. 1 msca. moja cora jest dzieckiem bezglutenowym (bg) wiec produkty jako takie mam prawie obcykane. mozna kupic w sklepach (W-wa ul. góralska sklepik-blaszak z zywnoscia bg) albo na all np OWIES BEZGLUTENOWY produkcji finlandzkiej (bardzo wazne). na stronie www.celiakia.pl mozna sobie o nim poczytac, albo obejrzec film na yt. ja najpierw wprowadzilam taki owies do diety malej, a nastepnie bede go mieszac z owsem nieoczyszczonym, ale to za jakis czas
Offline