forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Administrator
Mufinki
To przepis ,który ukaże się w mojej nowej ksiązce za około 2 lata.
Dla kogo: dzieci zdrowe od 4 lat, dorośli.
W jednej misce wymieszaj składniki mokre a w drugiej suche. Następnie wymieszaj wszystko razem i dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Z przepisu wychodzi 15 mufinek.
Składniki mokre:
Z – 250ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajko
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – 2-3 krople soku z cytryny
G – szczypta kurkumy
Składniki suche:
D - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
O – 2 łyżeczki kakaa
Z – 175 g cukru pudru (najlepiej z cukru trzcinowego)
M – ½ łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Następnie do składników mokrych dodaj czekoladę i składniki suche. Dobrze wymieszaj i nakładaj do papierowych foremek do 1/3 wysokości. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż wyrosną.
Offline
Zauważyłam, że w tym przepisie nie ma mąki. To niedopatrzenie czy tak ma być?
Offline
Administrator
Avante pewnie mąka była ale przepis jest mojej córki a ja chyba zle go spisałam mąkę zjadłam. Kartkę gdzieś zgubiła jak się znajdzie to poprawię.
Pozdrawiam
Poprawione
Offline
witam, jestem na tym forum po raz pierwszy. mam syna (3 lata i 9 m-cy, mial azs, teraz nieraz pojawia sie drapanie, gdy cos zje czego nie powinien od ok.13. m-ca zycia jest na pp) oraz córkę (1,5; od urodzenia -a nawet wczesniej;-) -na pp)
mam prosbe dotyczaca kutii.... jak sie ja robi? czy moge dac ja synowi i corce? przeczytalam o kutii ze slodkim ryzem....ale nie wiem jak sie za to zabrac
czy te mufinki musze byc z mlekiem? moge np. zastapic mleko woda z miodem?
dziekuje chociazby za intencje....
milego dnia:)
Offline
Administrator
Mam tu przepracowany przepis z kuchni meksykańskiej pasujący do klimatu wigilijnego i bożonarodzeniowego. Sprawdźcie jeśli macie ochotę.
Pudding ryżowy z kompotem z suszu
Składniki do ryżu:
g -4 szklanki wody (w oryginalnym przepisie jest mleko)
g – skórka cytrynowa długości 10 cm
g - szczypta kurkumy
sł - 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub 2 łyżki miodu
sł – 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sł – 2 żółtka
sł – wanilia (pół łyżeczki esencji waniliowej lub 1 laskę wanilii)
o – ½ łyżeczki imbiru
o - ½ szklanki ryżu do sushi
sł – odrobina soli do smaku
Składniki do kompotu z suszonych owoców:
kw - ½ szklanki (45 g) grubo pokrojonych suszonych jabłek
sł – ½ szklanki (75 g) słodkich grubo pokrojonych suszonych gruszek
sł – 2 łyżki miodu
sł/o – 1 laska cynamonu (lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu)
o – ½ łyżeczki kardamonu
sł – 2 szklanki wody
Przygotowanie ryżu:
Wodę doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać skórkę z cytryny i kurkumę; następnie osłodzić i dodać laskę wanilii (jeżeli korzystamy z esencji waniliowej, to dodajemy ją tuż przed zakończeniem gotowania). Dodać imbir i powoli wsypywać ryż. Delikatnie osolić. Zmniejszyć ogień i gotować 40 minut, aż ryż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu należy wyjąć skórkę z cytryny, przekroić laskę wanilii, a wnętrze dodać do ryżu.
W międzyczasie przygotowujemy kompot z suszu.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, dodajemy żółtka i czubatą łyżkę gorącego kremowego ryżu. Wlewamy mieszankę do pozostałego ryżu. Pozostawiamy na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje. Gdy gotujemy ryż z esencją waniliową, to nadeszła pora by ją dodać. Następnie odstawiamy ryż by ostygł przed podaniem około 15 minut.
Przygotowanie kompotu:
Wlać wodę do rondla, dodać jabłka, doprowadzić do wrzenia, dodać ciut kurkumy lub jeżeli ktoś nie lubi odrobinę otartej skórki z cytryny. Dodać gruszki, miód, cynamon i kardamon. Gotować 15 minut bez przykrycia.
Ryż podany w salaterkach polewać sosem owocowym.
Smacznego
Joanna
Offline