Mufinki
To przepis ,który ukaże się w mojej nowej ksiązce za około 2 lata.
Dla kogo: dzieci zdrowe od 4 lat, dorośli.
W jednej misce wymieszaj składniki mokre a w drugiej suche. Następnie wymieszaj wszystko razem i dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Z przepisu wychodzi 15 mufinek.
Składniki mokre:
Z – 250ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajko M – szczypta imbiru W – szczypta soli D – 2-3 krople soku z cytryny G – szczypta kurkumy
Składniki suche: D - 1 1/2 szklanki mąki pszennej O – 2 łyżeczki kakaa Z – 175 g cukru pudru (najlepiej z cukru trzcinowego) M – ½ łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Następnie do składników mokrych dodaj czekoladę i składniki suche. Dobrze wymieszaj i nakładaj do papierowych foremek do 1/3 wysokości. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż wyrosną.
|