Magdalena Dudek - 2010-12-30 19:52:53

Mufinki

To przepis ,który ukaże się w mojej nowej ksiązce za około 2 lata.

Dla kogo: dzieci zdrowe od 4 lat, dorośli.

W jednej misce wymieszaj składniki mokre a w drugiej suche. Następnie wymieszaj wszystko razem i dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Z przepisu wychodzi 15 mufinek.

Składniki mokre:

Z – 250ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajko
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – 2-3 krople soku z cytryny
G – szczypta kurkumy

Składniki suche:
D - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
O – 2 łyżeczki kakaa
Z – 175 g cukru pudru (najlepiej z cukru trzcinowego)
M – ½ łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Następnie do składników mokrych dodaj czekoladę i składniki suche. Dobrze wymieszaj i nakładaj do papierowych foremek do 1/3 wysokości. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż wyrosną.

studio kopiowania kaset mokotów