forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Placki ziemniaczane robię tak: (w kolejności) kilka startych ziemniaków, jedna starta marchewka, starta cebulka, ząbek czosnku i kawałek pora, szczypta imbiru i
białego pieprzu, sól, bazylia, zielona pietruszka, szczypta tymianku, 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, żółtko (niecałe dla dziecka), trochę oliwy z oliwek, czarny pieprz. Piekę w piekarniku na papierze do pieczenia. Czy dziecku nie poszkodzą?
Przy okazji jeszcze ciasteczka dla matki karmiącej: szklanka mąki kukurydzianej, szklanka płatków owsianych, trochę soli, zimna woda (tak żeby dało się wyrobić ciasto), trochę cytryny, pół szklanki mąki żytniej, szczypta kurkumy, pół szklanki mielonych migdałów, łyżka miodu, kilka łyżek oliwy, imbir.
Offline
KISIELEK
Tre jabłko na tarce - wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem, gotuje z 5 min żeby się rozgotowało jabłko MIESZAJĄC dodaje -sz. cynamonu, łyżeczkę miodu, imbir, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną wcześniej w ziemnej wodzie - 1-2 łyżeczki na szklankę, kilka kropli z cytryny i sz. Kurkumy
smacznego
Madziu, a można zrobić tak samo tylko bez mąki ziemniaczanej, albo i z ale z dużą ilością wody żeby to było jak soczek z jabłka do picia dla dziecka?
Offline
Administrator
MOżna
Offline
Madziu sluchaj, czy ja moglabym Gajce zrobic ten kisielek wg Tardi czy nie bardzo (miod/cynamon/jablko) ???
jak myslisz?
Offline
Administrator
Marto dla twojej Gai latem i to rzadko ze względu na jej stan jelitowy.
Offline
Dzień dobry, pilnie poszukuję przepisu na słodkie kuleczki, które będę mogła w łatwy sposób zrobić z dziećmi na mini warsztatach z gotowania wg 5 przemian. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Offline
Ahimsa, podaję linka do przepisu na kulki bakaliowe według PP: http://www.kochamwies.pl/lubie-gotowac? … pis&id=445
Offline
Madga, co moze byc przyczyna kataru u malucha takiego nocnego albo porannego miedzy 4 a6 rano. w zasadzie to nie katar tylko mocno zatkany nos. czy to wychlodzenie, przeslodzenie czy pylenie? zauwazylam ze u mojego malucha pojawia sie on o tej samej porze roku i jak jest juz cieplo. nie chcialabym stosowac Otrivinu, nasivinu itp? ale jak ulzyc i co jest przyczyna?
Offline
Administrator
Ilonko już przez telefon rozmawiałyśmy więc nie odpowiadam tylko pozdrawiam
Offline
Użytkownik
Cześć Dziewczyny
wymyśliłam takie ciasteczka bezglutenowe.Magda jakbyś mogła sprawdzić czy dobrze wszystko skomponowałam to może jeszcze ktoś skorzysta:)
Z-1,5 szkl.mąki kukurydzianej,szkl.mąki ziemniaczanej
Z/M-po pół łyżeczki cynamonu i anyżu
M-pół łyżeczki imbiru
W-duża szcz.soli,
D-pół łyżeczki soku z cytryny
O-pół łyżeczki kurkumy,pół szkl.mąki gryczanej
Z-pół szkl.oliwy z oliwek,pół szkl.miodu,2 jajka
M-pół szkl.mąki ryżowej(brązowej),szcz.kardamonu lub imbiru
robiłam trochę na oko więc jak będzie trochę za rzadkie (mi takie wyszło) to dosypać mąki ryżowej
A wczoraj zrobiłam takie warzywka:
O-na litr rzątku szcz.kurkumy i tymianku
Z-dwie śr.marchewki,kawałek(ok5 cm.cukini),kawakawałek pietruszki korzeń,duża szcz.kminku
M-3/4 średniego kalafiora,pół małego pora,kawałeczek kalarepy,dużą cebulę,ząbek czosnku,pół łyż.imbiru,szcz.pieprzu ziołowego,czarnego,szcz.chilli
W-pół łyż.soli
D-łyż.bazyli,pietruszki zielonej,koperku
O-szcz.majeranku
Z-łyż.oliwy
M-szcz.pieprzu czarnego
Gotować do miękkości bez przykrycia aż zostanie malutko wody.
Pyszne wyszły:) Zestawiłam z ziemniakami i sosikiem z indyka.
Magda czy takie warzywka mogę dać Olafowi?Nic nie namieszałam?
Ostatnio edytowany przez olafek2009 (2011-06-18 08:18:06)
Offline
Witam, chciałabym zamieścić przerobiony na PP przepis i nie mam pewności czy jest on odpowiedni dla dzieci. Prosze popraw Magdo i napisz od jakiego wieku można go dzieciom serwować
PORY
Sł – 2 Ł masła roztopić
O – dodać 3-4 pokrojone pory (najlepiej młode, są mniejsze; skroić w półplasterki lub mniejsze kawałki jasne części, a zielone zostawić do zupy). Podduszać ok. 15 min.
O – szcz. piperzu białego, szcz imbiru,
Sn – szcz. soli do smaku
K - 1ł soku z cytryny lub śmietany (dobrej!)
G – szcz. tymianku i kurkumy, dolać wrzątku aby pory były pokryte;
Sł – szcz. kminku mielonego
Gotować do miękkości.
Sł – zagęścić mąką ziemniaczaną
O – szcz. pieprzu czarnego lub ziołowego.
Myślałam jeszcze o wciśnięciu tam czosnku ale to chyba dla dorosłych by było.... Dzięki, pa!
Offline
Magdo, czy mogłabyś sprawdzić moje przepisy na zupki?
"Kapuśniaczek"
2 litry wrzątku, szczypta kurkumy, tymianku
15 dag cielęciny z kością lub bez, 1/3 łyżeczki kminku
spora szczypta imbiru, 1-2 ziela angielskie, mały listek laurowy
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta bazylii
Po godzinie dodać garść zieleniny
2 łyżki kaszy gryczanej
kawałek (1/4) patisona, 2 średnie marchewki, pół pietruszki albo jedna mała, 4 szklanki pokrojonych ziemniaków
spory liść kapusty włoskiej, 2 małe cebule
sól do smaku
Po 30-40 minutach zmiksować
dodać 2 łyżeczki soku z cytryny
szczyptę tymianku lub kurkumy
odrobinę oliwy z oliwek
szczypta pieprzu czarnego i mielonej kolendry
"zupa z groszkiem"
2 litry wrzątku, szczypta kurkumy, tymianku
1/3 łyżeczki kminku
spora szczypta imbiru, 1-2 ziela angielskie, mały listek laurowy
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta bazylii
Po godzinie dodać garść zieleniny
szczypta tymianku
1/3-1/2 puszki groszku konserwowego, 2 marchewki, mała pietruszka, 4 szklanki pokrojonych ziemniaków, 1 łyżka kaszki kukurydzianej
2 niewielkie pokrojone cebule, 1/2 łyżki płatków owsianych
sól do smaku
Po 30-40 minutach zmiksować
dodać 2 łyżeczki soku z cytryny
szczyptę tymianku lub kurkumy
odrobinę oliwy z oliwek
szczypta chili i kolendry mielonej
"Zupa z fasolką szparagową"
2 litry wrzątku, szczypta kurkumy, tymianku
1/3 łyżeczki kminku
spora szczypta imbiru, 1-2 ziela angielskie, mały listek laurowy
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta bazylii
Po godzinie dodać garść zieleniny
szczypta tymianku
2 marchewki, mała pietruszka, 4 szklanki pokrojonych ziemniaków
2 niewielkie pokrojone cebule, listek białej kapusty
garść pokrojonej fasolki szparagowej, sól do smaku
Po 30-40 minutach zmiksować
dodać 2 łyżeczki soku z cytryny
szczyptę tymianku lub kurkumy
odrobinę oliwy z oliwek
szczypta pieprzu czarnego i przyprawy garam masala
Offline
Administrator
A wczoraj zrobiłam takie warzywka:
O-na litr rzątku szcz.kurkumy i tymianku
Z-dwie śr.marchewki,kawałek(ok5 cm.cukini),kawakawałek pietruszki korzeń,duża szcz.kminku
M-3/4 średniego kalafiora,pół małego pora,kawałeczek kalarepy,dużą cebulę,ząbek czosnku,pół łyż.imbiru,szcz.pieprzu ziołowego,czarnego,szcz.chilli - ( bez czosnku )
W-pół łyż.soli
D-łyż.bazyli,pietruszki zielonej,koperku
Gotować około 20-30 min i dosmakować:
D - około 1/2 łyżeczki soku z cytryny
O-szcz.majeranku
Z-łyż.oliwy
M-szcz.pieprzu czarnego
"Kapuśniaczek"
2 litry wrzątku, szczypta kurkumy, tymianku
15 dag cielęciny z kością lub bez, 1/3 łyżeczki kminku
spora szczypta imbiru, 1-2 ziela angielskie, mały listek laurowy
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta bazylii
Po godzinie dodać garść zieleniny - po 1,5 h
2 łyżki kaszy gryczanej
kawałek (1/4) patisona, 2 średnie marchewki, pół pietruszki albo jedna mała, 4 szklanki pokrojonych ziemniaków
spory liść kapusty włoskiej, 2 małe cebule - dla starszych dzieci od 1,5-2 lat więcej kapusty włoskiej, maluchom dodać kawałek korzenia kopru włoskiego lub pora, szczyptę pieprzu ziołowego i chili dodaj z przypraw jeszcze
sól do smaku
Po 30-40 minutach zmiksować - do godziny poza porą roku lato
dodać 2 łyżeczki soku z cytryny
szczyptę tymianku lub kurkumy - lub 1/4 łyżeczki majeranku
odrobinę oliwy z oliwek
szczypta pieprzu czarnego i mielonej kolendry
Resztę przepisów poprawię pózniej
Offline
Użytkownik
Chleb Kukurydziany
Cześć
W związku z tym że jesteśmy z Olim uczuleni na gluten a dodatkowo oli jeszcze bardzo źle reaguje na cukier który niestety jest w większości chlebów bezglutenowych(reszta jest z syropem buraczanym:/)
Postanowiłam poszukać przepisu na chleb kukurydziany,znalazłam coś co być może będziemy mogli jeść(trochę go zmodyfikowałam)
350g mąki kukurydzianej
4 jajka
2 łyżeczki miodu
czsz.cynamonu
pół łyżeczki imbiru
duża szcz.soli
parę kropli soku z cytryny,300ml jogurtu koziego(lub 230 ml mleka koziego)
1/4 łyżeczki kurkumy
czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej(nie wiem w jakim smaku jest?)
2 łyżeczki oliwy
szcz.pieprzu białego
wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem,Pieczemy w tem.190 st. przez ok 40 min
Pytanie do Ciebie Magda czy Oli może taki chlebek jeść?
Pozdrawiam:)
Ostatnio edytowany przez olafek2009 (2011-09-22 13:40:49)
Offline
Administrator
Przesyłam wam piernikowy przepis na wejście w świąteczny klimat:
35 dag mąki pszennej, szczypta kurkumy
20 dag cukru (najlepiej ciemnego trzcinowego)
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru
kilka zgniecionych w moździerzu goździków, ew. mogą być mielone goździki (~1/3 łyżeczki powinno wystarczyć)
Wymieszać mąkę z kurkumą, cukrem, miodem, cynamonem, imbirem, przesianymi goździkami i sodą, na koniec wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać małe ciasteczka. Układać na posypanej mąką blaszce. Pozostawić na 2 godziny. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku (~175 stopni C).
Smacznego.
Joanna
Offline