forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Witam!
W różnych przepisach pani Ciesielskiej raz musztarda jest w smaku kwaśnym a raz w smaku ostrym.
Czy zależy to od rodzaju musztardy? Jeśli tak to jak to klasyfikować?
Odnośnie fruktozy - nigdzie nie znalazłam czy można ją stosować. Jeżeli w przepisie występuje cukier to może lepiej dać fruktozę czy cukier brązowy?
Pozdrawiam wszystkich gotujących według 5 przemian.
Ja się ciągle uczę!:
Kasia
Offline
Niektóre musztardy są w smaku ostrym, niektóre w kwaśnym. Ja używam w smaku kwaśnym musztardy delikatesowej, a w ostrym rosyjskiej. Jeśli chodzi o fruktozę to wydaje mi się, że nie jest wskazana (to też jest oczyszczony cukier). Raczej stosowałabym cukier brązowy albo miód.
Offline
Wiem, że przy alergiach cukier nie jest w ogóle wskazany.
Jednak brak słodyczy jest największym problemem, żeby wprowadzić tą dietę na 100%.
Małemu dziecku można po prostu nie dać, ale dziecko chodzące do IV klasy to już gorzej. Tym bardziej lubiące wszelakie słodycze i lody.
Proszę napiszcie co podajecie w zamian?
Na razie wpadły mi w oko kuleczki miodowe P. Ciesielskiej - wszelkie inne placki są na mące pszennej (smak kwaśny) i mają cukier.
Macie jeszcze inne propozycje co można podać alergikowi?
Kasia
Offline
Administrator
Kasiu ja daję ciasteczka Owsiane firmy san złotokłose w małych ilościach i kanapkę z miodem.
Offline