Kuchnia Pięciu Przemian dla Dzieci

forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę


#31 2011-01-28 13:23:13

Tardi

Użytkownik

26351022
Zarejestrowany: 2010-09-30
Posty: 60
Punktów :   
skąd?: Warszawa
wiek dzieci?: 16 m-cy
wiek użytkownika: 29

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Madziu, a kasza gryczana biała to jest ta niepalona?

Offline

 

#32 2011-01-28 16:41:54

andariel

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-07-22
Posty: 83
Punktów :   
skąd?: Pruszków
wiek użytkownika: 32

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

też jestem ciekawa tej kaszy - jak dotąd nie udało mi się nigdzie jej namierzyć (tak samo jak fenkuła czy owetowa); jeśli możecie polecić jakieś sprawdzone sklepy internetowe z takimi rzeczami, chętnie skorzystam z Waszego doświadczenia;

a kontynuując wątek pogarszającej się skóry córki, to winowajcą okazała się jednak ta witamina C! po odstawieniu jej, z dnia na dzień skóra robiła się znów coraz ładniejsza i teraz (po kilku dniach zaledwie) jest już prawie zupełnie blado tam, gdzie były zaczerwienienia, pozostało nam jedynie natłuszczać pozostałą w tych miejscach suchą skórkę:) świąd też prawie zupełnie ustąpił:) boże, jaka jestem happy!


córeczka 3 latka - azs od 6 tyg. życia; od lipca 2010 na pp; skóra już prawie w 100%zdrowa;
synek - wcześniaczek, obecnie 18 m-cy, skóra zdrowa;

Offline

 

#33 2011-01-28 17:11:06

eleina

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-10
Posty: 20
Punktów :   
skąd?: Zielona Góra
wiek dzieci?: 1,5 roku
wiek użytkownika: 29

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

andariel, jeśli chodzi o kaszę to polecam sklep internetowy http://www.bogutynmlyn.pl/


Lucek - bez alergii

Offline

 

#34 2011-01-28 17:19:03

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Olciu przepis na chleb jest prawidłowy.

Misiamama pominięty smak załatwiasz pentelką. Czyli jeśli pominęłaś np. słodki i dałaś ostry wracasz do słodkiego i dajesz znów ostry. jeśli pominęłaś smak i słodki na przykład i nie zorientowałaś się przy ostrym tylko dopiero przy kwaśnym nie wracaj dasz w następnym obiegu.

Andariel kasz gryczana jest bielsza rzeczywiście. A owetowa to przestawianie trzcionki przez word przy wyrazie fenkuł. Pytaj o korzeń kopru włoskiego w dużych marketach.

Offline

 

#35 2011-01-28 17:50:49

Tardi

Użytkownik

26351022
Zarejestrowany: 2010-09-30
Posty: 60
Punktów :   
skąd?: Warszawa
wiek dzieci?: 16 m-cy
wiek użytkownika: 29

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Fenkuła kupuje w Piotrze i Pawle a kaszę białą kupiłam w sklepie ekologicznym.i chodzi o to że nie jest napisane kasza niepalona tylko kasza gyczana biała i koniec..ale to chyba to ta właściwa

Ostatnio edytowany przez Tardi (2011-01-28 17:55:22)

Offline

 

#36 2011-01-31 18:48:26

 calineczkazbajki

Użytkownik

Skąd: Londyn
Zarejestrowany: 2011-01-02
Posty: 21
Punktów :   

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Witam
Czy jest wskazane gotowanie zupek dla dziecka 8 miesięcznego  na przepiórce ? ( wiem, ze to ostry smak). Bo w najbliższych sklepach mają albo kotlety z cielęciny bez kości ,albo kotlety z piersi indyka , albo nogę indyka ( trochę za duża jak na zupę dla dziecka) i ostatnio zauważyłam przepiórki ! No nie mam na czym gotować zupek dla dziecka , bo bo przecież na kurczaku nie będę.


Szczęśliwa mama Syneczka ( być może zagrożonego alergią) ur.28.05.2010

Offline

 

#37 2011-01-31 20:16:54

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Calineczko raz na 2 tygodnie możesz na przepiórece, a cilęcinke kup większy kawałek i podziel go sobie do zamrożenia krótkiego.

Offline

 

#38 2011-02-01 19:08:05

OlciaS

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2011-01-27
Posty: 2
Punktów :   

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Z tym chlebem już sobie radzę, wyrabiam go ręcznie i ciasto jest dość zbite, niezbyt rośnie i jest ostatecznie taką zbitą cegłą, ale bardzo dobry. Gdzieś w telewizji widziałam, że taki chleb na zakwasie wyrabia się mieszając łyżką - czyli ciasto trochę rzadsze - też tak próbowałam ale wyszedł straszny zakalec.
Madziu, dzięki za pomoc. Napisz jeszcze proszę jakie są objawy oczyszczania się organizmu na PP. Mój Michaś nadal obsypany, raz się polepsza, raz pogarsza, a ostatnio dostał takiego mokrego kaszelku. Bo wiesz, jak odróżnić reakcję alergiczną od oczyszczania.
Dziewczyny, kaszę gryczaną niepaloną kupiłam ostatnio w Tesco na dziale Organic.
Pozdrawiam

Offline

 

#39 2011-02-01 19:51:10

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Olciu kaszel mokry może być oczyszczaniem lub zwykłym przeziębieniem. Obserwuj dziecko. A z wysypką spokojnie , wszystko zejdzie w swoim czasie.

Offline

 

#40 2011-02-02 12:09:04

Tardi

Użytkownik

26351022
Zarejestrowany: 2010-09-30
Posty: 60
Punktów :   
skąd?: Warszawa
wiek dzieci?: 16 m-cy
wiek użytkownika: 29

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

a jak zrobić wodnistą owsiankę taką do butli na noc?do wrzątku wrzucić owsiankę ale czy jeszcze dodawać jakieś przyprawy?bo rozwodniona jes bez smaku.

Offline

 

#41 2011-02-02 19:12:29

 andzia

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 27
Punktów :   
skąd?: Bełchatów
wiek dzieci?: 2lata
wiek użytkownika: 25

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Tardi ja był po prostu ugotowała rzadką. Np. wsypałabym o połowe mniej płatków do gotowania, bo żeby gotową już rozcieńczyć to raczej trzeba by było ją zagotować,
dojechać przyprawami do smaku gorzkiego i wtedy wrzątek i słodki i ostry ... tak myśle.


Mati(1,5roczku)- azs

Offline

 

#42 2011-02-02 19:56:55

andariel

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-07-22
Posty: 83
Punktów :   
skąd?: Pruszków
wiek użytkownika: 32

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

ja jak robię do butli to dodaję owsiankę do wrzątku i nie jest bez smaku - tak jak zalecała p. Ciesielska w swojej książce (no, chyba że więcej masz wrzątku, jak owsianki?); no i mojej córci smak czegoś z butli jest obojętny, po prostu połyka wszystko i tyle:)


córeczka 3 latka - azs od 6 tyg. życia; od lipca 2010 na pp; skóra już prawie w 100%zdrowa;
synek - wcześniaczek, obecnie 18 m-cy, skóra zdrowa;

Offline

 

#43 2011-02-03 15:30:13

 andzia

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 27
Punktów :   
skąd?: Bełchatów
wiek dzieci?: 2lata
wiek użytkownika: 25

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

A gotując owsianke kończycie ją na smaku słodkim czy ostrym? Bo jeśli dobrze pamiętam to w Ciesielskiej owsianka kończyła się na słodkim i to by pasowało taką wrzucić na wrzątek (po gorzkim słodki).


Mati(1,5roczku)- azs

Offline

 

#44 2011-02-03 16:12:42

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

Andziu na ostrym.

Offline

 

#45 2011-02-04 10:56:08

misiamama

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2011-01-03
Posty: 9
Punktów :   
wiek dzieci?: 2,5 i 5
wiek użytkownika: 32

Re: Wiosna - porady dotyczące kuchni pp dla dzieci cz. 3

mi przybyło 2 kg, może dlatego, że się tego obawiałam

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Alberghi Germania