Kuchnia Pięciu Przemian dla Dzieci

forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę


  • Index
  •  » Archiwum
  •  » Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

#31 2010-08-07 21:50:32

alcia

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-07-27
Posty: 23
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

już się zapisałam na powiadomienie ,ale  nie mogę się doczekać książki i  może  mi napiszesz choć w skrócie spis treści?
A i przepisów będzie w niej dużo?

Offline

 

#32 2010-08-08 10:24:47

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

W książce będzie ogólnie uchwycona kuchnia pięciu przemian , jak gotować krok po kroku, kuchnia mamy karmiącej i kobiet w ciąży, jak wprowadzać produkty dla poszczególnych grup wiekowych dzieci z rozróżnieniem dzieci alergicznych i zdrowych, porady zdrowotne, pielęgnacja skóry atopowej dziecka i ponad 100 przepisów. ( chyba wszystko wymieniłam). Spis treści powinni umieścić na stronie w przyszłym tygodniu.

Offline

 

#33 2010-08-08 16:09:43

alcia

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-07-27
Posty: 23
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

to tym bardziej teraz czekam na tą książkę
Hm, takiej książki to jeszcze nie było  w Polsce , ja sobie  wszystko chyba dodatkowo wydrukuje, żeby było zawsze pod ręką

Offline

 

#34 2010-08-08 16:42:19

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Alciu no nie było.

Offline

 

#35 2010-08-08 17:06:13

monikas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-08
Posty: 10
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Mam pytanie odnośnie chrupek kukurydzianych, o których była mowa wcześniej. Czy można dawać faktycznie dzieciakowi z AZS-em? Przyznam, iż mały nic nie dostaje jako jakieś przekąski, ma 2 lata i 3 m-ce. Podaję chlebek, i tu też zastanawiam się czy mogę mu szkodzić. Nie chce z niczym innym jak tylko z miodem, cynamonem i imbirem. Smaruję chleb bardzo cieniutko, wręcz prawie tam nic nie ma, ale jakiś posmak jest, skoro mały go chce. Codziennie zje 2 kromale, czy może?
Madziu ja też czekam na Twą książkę z utęsknieniem:) już bym chciała ją czytać:)

Offline

 

#36 2010-08-08 17:34:18

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Monikas a w jakim stanie masz dziecko? Chrupki są dla dzieci wyprowadzonych z azs , prawie wyprowadzonych z azs (conajmniej rok na pp) lub z niewielką alergią.
Jeśli ci na miód nie reaguje to spokojnie możesz dawać - ja mojemu też tak na początku z posmakiem miodu dawałam tylko nie przewal z imbirem i cynamonem na chlebie-tego też niewiele.
Co do książki nie napisałam jej sama-zawdzięczam ją swojemu doświadczeniu z dzieckiem alergicznym (Kaspianowi) ,wielu dzieciom i ich mamom ,że mi zaufały i ,że mogłam dzięki doświadczeniu z ich dziećmi ,dzięki licznym telefonom i konsultacją uświadomić sobie ,że mam wiedzę - wiedzę ,która się poszerza ,kwitnie. Za co wszystkim dzieciakom i ich mamom dziękuję.
Zawdzięczam ją też mojej drogiej przyjaciółce ,że zechciała mi udzielić lekcji i napisać ją ze mną.Ujęła całą naszą wiedzę w piękne słowa -ja bym tak nie potrafiła bo polonistka ze mnie marna- a tak mogło powstać to dzieło i wiem ,że pomoże wielu.Monika też wniosła wiele korzystając ze swego doświadczenia w kuchni pięciu przemian z 2,5 letnią atopową Małgosią i zdrowym aczkolwiek wielkim niejadkiem 6 letnim Wojtusiem.
Niedługo i ona się na forum odezwie tylko nadrobi zaległości.
Całusy i fajnie ,że dołączyłaś do nas na forum.

Offline

 

#37 2010-08-08 18:01:24

monikas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-08
Posty: 10
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Madziu już miałyśmy możliwość wielokrotnie rozmawiać przez telefon:)mojemu synkowi próbuję pomóc od prawie roku, ma w zgięciach w nóżkach plamy czerwone, są zdecydowanie mniejsze, wręcz nawet prawie już ustepują, ale niekiedy jeszcze go wywala. Nie mam jeszcze umiejętności dobrego równoważenia dań:)i tu chyba cały babol siedzi. Myślę, że mi wiele da książka.

Offline

 

#38 2010-08-08 18:05:23

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

monikas napisał:

Madziu już miałyśmy możliwość wielokrotnie rozmawiać przez telefon:)mojemu synkowi próbuję pomóc od prawie roku, ma w zgięciach w nóżkach plamy czerwone, są zdecydowanie mniejsze, wręcz nawet prawie już ustepują, ale niekiedy jeszcze go wywala. Nie mam jeszcze umiejętności dobrego równoważenia dań:)i tu chyba cały babol siedzi. Myślę, że mi wiele da książka.

Monika z Wrocławia czy dobrze myślę??
Cieszę się że już lepiej jeszcze trochę i całkiem zapomnicie o azs

Offline

 

#39 2010-08-08 18:08:35

monikas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-08
Posty: 10
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Tomaszów Maz. Cię serdecznie wita.
Cierpliwość popłaca, to już wiem.
Madziu a pytanko odnośnie pomidorów, dlaczego je się poddusza, a nie serwuje od razu do zupy?

Offline

 

#40 2010-08-08 18:11:06

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Takie są lepiej strawne i delikatniejsze ale ja czasem nie podduszam.

Offline

 

#41 2010-08-08 18:15:07

monikas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-08
Posty: 10
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Cosik mi się jeszcze przypomniało, czy sama kość to jin, a mięsko cielęce to jang, w głównej mierze chodzi o tą kość:)

Offline

 

#42 2010-08-08 18:30:23

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

monikas napisał:

Cosik mi się jeszcze przypomniało, czy sama kość to jin, a mięsko cielęce to jang, w głównej mierze chodzi o tą kość:)

Kość cielęca też jest yang ale sama kości to dużo wapnia więc rzadko .

Offline

 

#43 2010-08-08 18:34:02

monikas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-08
Posty: 10
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Magdalena Dudek napisał:

monikas napisał:

Cosik mi się jeszcze przypomniało, czy sama kość to jin, a mięsko cielęce to jang, w głównej mierze chodzi o tą kość:)

Kość cielęca też jest yang ale sama kości to dużo wapnia więc rzadko .

i tu przewalałam też z kością. Ale każdy błąd to nauka.
Ale dobrze rozumiem, że prawie każdą zupkę gotujemy na małej kosce z większą ilością mięska?

Ostatnio edytowany przez monikas (2010-08-08 18:41:59)

Offline

 

#44 2010-08-08 18:44:51

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

monikas napisał:

Magdalena Dudek napisał:

monikas napisał:

Cosik mi się jeszcze przypomniało, czy sama kość to jin, a mięsko cielęce to jang, w głównej mierze chodzi o tą kość:)

Kość cielęca też jest yang ale sama kości to dużo wapnia więc rzadko .

i tu przewalałam też z kością. Ale każdy błąd to nauka.
Ale dobrze rozumiem, że prawie każdą zupkę gotujemy na małej kosce z większą ilością mięska?

Dobrze rozumiesz ,czasem zrób też latem w upały zupę na masełku bezmięsną

Offline

 

#45 2010-08-10 11:05:34

andariel

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-07-22
Posty: 83
Punktów :   
skąd?: Pruszków
wiek użytkownika: 32

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

no proszę... to znaczy, że jak ja daję 1/4 skrzydła indyczego odkrawając mięso od kości, albo cielęcinke bez kości to bardzo źle..? jako była wege mam wstręt do obrabiania miesa, więc jak próbowałam odkroić 1/4 skrzydła czułam się jak świr pastwiący się nad nieszczęsnym zwierzęciem... dlatego prościej i jakoś tak etyczniej jest mi po prostu odkroić mięso i już;
no własnie, ciekawam jak się mają moje emocje związane z jedzeniem mięsa do gotowania wg 5p; mam nadzieję, że nie szkodzę malutkiej ciekawe jak sobie z tym Monika B. (współautorka książki) poradziła, bo z tego co wiem tez byla wege wiele lat;


córeczka 3 latka - azs od 6 tyg. życia; od lipca 2010 na pp; skóra już prawie w 100%zdrowa;
synek - wcześniaczek, obecnie 18 m-cy, skóra zdrowa;

Offline

 
  • Index
  •  » Archiwum
  •  » Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci - porady

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Poznań trener personalny