Kuchnia Pięciu Przemian dla Dzieci

forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę


#91 2012-12-03 13:58:05

 olta1

Użytkownik

Skąd: Siedlce
Zarejestrowany: 2012-01-15
Posty: 125
Punktów :   
skąd?: Łosice
wiek dzieci?: 4,1
wiek użytkownika: 28

Re: Zima

czy macie jakiś pomysł na pierniczki albo jakieś ciastka bez mleka i jajek i zamienić mąkę pszenną na każdą inną???

Offline

 

#92 2012-12-03 14:08:41

JoannaPoznan

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-11-21
Posty: 78
Punktów :   
wiek dzieci?: Córka ur. w czerwcu 2010 r.
wiek użytkownika: 31

Re: Zima

Olta - a może Muffinki dyniowo-marchewkowe z migdałami i rodzynkami?

Składniki: mała porcja, ja robie x2
·    marchew - 2/3 szklanki
·    dynia - 1/3 szklanki
·    cukier trzcinowy - niecałe pół szklanki
·    olej/oliwa - niecałe pół szklanki
·    mąka - szklanka
·    soda - łyżeczka
·    szczypta soli
sł – marchew dynia – mała szatkownica
sł – olej
sł – cukier trzcinowy lub miód (wg smaku)
o- pół łyżeczki imbiru
sn – soda i sól
kw – mąka (wg uznania jaka – ja daje żytnią albo razową, teraz będę próbowac z gryczana)
kw – kilka kropel cytryny
g – kurkuma
sł – migdały zmielone, rodzynki wyparzone wg uznania.

Piec 30 minut w 180 stopni.

Może ktoś mnie poprawi jeśli mam błąd.

Ostatnio edytowany przez JoannaPoznan (2012-12-03 14:14:43)


Basieńka na PP od pierwszych posiłków, czyli od grudnia 2010 r.

Offline

 

#93 2012-12-04 21:55:02

 olta1

Użytkownik

Skąd: Siedlce
Zarejestrowany: 2012-01-15
Posty: 125
Punktów :   
skąd?: Łosice
wiek dzieci?: 4,1
wiek użytkownika: 28

Re: Zima

a czy te mufinki wyrosną? bez proszku do pieczenia bezglutenowy dodaję a marchew i dynia ugotowane?a jak mała na migdały zareaguje skoro nie może orzechów może z morelami suszonymi?

Offline

 

#94 2012-12-05 09:21:25

JoannaPoznan

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-11-21
Posty: 78
Punktów :   
wiek dzieci?: Córka ur. w czerwcu 2010 r.
wiek użytkownika: 31

Re: Zima

Olta, własnie ze wyrosna bez proszku do pieczenia Tam daje sie sode oczyszczona w smaku słonym.
Własnie robiłam muffinki z maka gryczaną bez glutenowa i wyszły smaczne.
Marchew i dynie dajesz surowe.
Nie musisz dawac migdały jak nie wiesz. Mozesz dac morele, ale musisz je pokroic na wiekość dużej rodzynki.
Mozna tam kombinowac bez problemu. Można dać żurawine, albo orzechy włoskie itp.
Ja kupiłam w Tesco takie papierowe foremki i duża łyżka ciasta na jedna muffinke wystrczyła. Kupiłam tez blache z wnękami na babeczki i wyszły takie zgrabne


Basieńka na PP od pierwszych posiłków, czyli od grudnia 2010 r.

Offline

 

#95 2012-12-05 19:11:32

 olta1

Użytkownik

Skąd: Siedlce
Zarejestrowany: 2012-01-15
Posty: 125
Punktów :   
skąd?: Łosice
wiek dzieci?: 4,1
wiek użytkownika: 28

Re: Zima

A JAK Z DYNIĄ BO MAM TYLKO MROŻONĄ JUŻ?

Offline

 

#96 2012-12-06 09:11:43

JoannaPoznan

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-11-21
Posty: 78
Punktów :   
wiek dzieci?: Córka ur. w czerwcu 2010 r.
wiek użytkownika: 31

Re: Zima

olta1 napisał:

A JAK Z DYNIĄ BO MAM TYLKO MROŻONĄ JUŻ?

Mrożoną? Ja jeszcze kupiłam normalnie na rynku. Dynie świeżą szatkownicą o małych oczkach. Tak samo marchewke.
Duże kawałki masz zamrożone? Bo ja wkładam takie kawałki jak mi sie mieszczą do maszyny i już.


Basieńka na PP od pierwszych posiłków, czyli od grudnia 2010 r.

Offline

 

#97 2012-12-06 22:02:26

 olta1

Użytkownik

Skąd: Siedlce
Zarejestrowany: 2012-01-15
Posty: 125
Punktów :   
skąd?: Łosice
wiek dzieci?: 4,1
wiek użytkownika: 28

Re: Zima

Olafku jak dżem z dyni? jak przepis?

Offline

 

#98 2012-12-27 11:53:35

 olafek2009

Użytkownik

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2011-04-05
Posty: 159
Punktów :   
skąd?: Wrocław
wiek dzieci?: 3
wiek użytkownika: 29

Re: Zima

Witajcie
już po urodzinkach,co prawda były tylko dla rodzinki ale co nieco zrobiłam:)
Dżem dyniowy wyszedł pyszny,położyłam go na kruche ciasto do pizzy z nowej książki A.Ciesielskiej i wszyscy się zajadali:)Ciasto trochę posoliłam i mąkę dałam pół na pół z żytnią.
Inny wariant nadzienia do tej tartej to zmielone mięso i warzywa z rosołu i na to jeszcze marchewka z groszkiem.Warstwa jest dosyć wysoka więc foremka do tartej też musi mieć ze 3 cm wysokości:)Do tej wersji ciasto posoliłam już normalnie(chyba 1,5 łyżeczki)Olaf się zajadał a goście stwierdzili że pysznie wygląda:)
Przepis na dżem:dynię zapażamy z paroma łyżkami wody,jak już będzie miękka to miksujemy dodajemy szcz. soli,cytrynę(tyle żeby złamała mdły smak dyni), kurkumę,miód,goździki,imbir(nie dodawajcie cynamonu,psuje smak).Proporcje robiłam na oko więc same musicie dosmakować:)
Pozdrawiam już poświątecznie


Dorota i Olafek(3 lata),obydwoje alergicy,na pp od 01.04.2011
Olaf alergia pokarmowa
Dorota al.pokarmowa i wziewna

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
pozycjonowanie stron rumia