Ululka napisał:Obiecałam na kursie wrzucić przepis na herbatkę z prażonego owsa, tyle że jest to przepis do przerobienia pod kątem PP;)) A zatem: 3 łyżki owsa, 3/4 l. wody. Umyte i wysuszone zboże uprażyć na suchej patelni, często mieszając drewnianą łyżką. Powinno mieć przyjemny orzechowy zapach i złoty kolor. Uprażone, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Żródło: Dieta po porodzie. dr P. Agrawal
Ja bym ten uprazony platki na wrzátek z kurkuma i miodem wrzucila i podsypala ciut imbirem badz kardamonem. Wydaje mi sie ,ze kardamon bedzie fajniejszy. mozna tez w slodko ostrym dodac cynamonu. Jak jutro przetestuje to wrzuce wam tu moj eksperyment i na blog.
Dzieki za przepis:)
MIĘSKO ROSOŁOWE - PASZTECIK (Przepis jest też na blogu w przepisach dla dzieci 1-3 lata)
Przepis jest na ilość mięsa i warzyw taką jak podaję w rosole rodzinnym
Zmielić mięso i warzywa. Na patelnię dodaj oliwę i wyłóż masę ,przyprawiaj mieszając: sł - 1ł kminku o - 3/4 ł kolendry mielonej, 1/5 ł imbiru, pieprzem zielonym i ziołowym, 1/4 ł chili sn - sól i wegeta do smaku ( wegeta według uznania) k - 1/5 ł bazylii, 1/2 ł cytryny g - 1/6 ł kurkumy, 1/4 ł estragonu, 1ł majeranku sł - szcz. kminku o - pieprz czarny do smaku
Włóż w słoiki i zawekuj gotując przez godzinę w wodzie na małym gazie.
Pasztecik można kłaść na kanapki. Dla dzieci powyżej 2 lat połóż na kanapkę trochę musztardy.Można też robić z nim naleśniki i sajgonki albo kotleciki na 2 danie.
PIZZA DLA DZIECI WYPROWADZONYCH Z ALERGII OD 3 ROKU ŻYCIA
CIASTO:
k - 1/2kg mąki pszennej g - 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku sł - 8 Ł oleju o - 1/2 ł imbiru, 1/4ł pieprzu ziołowego sn - 2 ł soli k - 0,25 dag drożdży rozpuść w 3 Ł wody Wlej rozpuszczone drożdże i dodawaj zimnej wody wyrabiając ciasto aż uzyska odpowiednią konsystencję. Pozostaw na 30 min pod ścierką w ciepłym miejscu. Z ciasta wychodzą około 4-5 pizz.
Dodatki na pizze dla dzieci wyprowadzonych z alergii:
k - sos salsa bądz pomidorowy g - 1/5 ł tymianku i majeranku sł - mięsko rosołowe o -cieńko pokrojona cebula , mały ząbek czosnku pokrojony w cieńkie plasterki pieprz zielony, szcz. chili sn - szcz. soli k - ser żółty kozi w niedużej ilości g - szcz majernku sł - szcz. kminku o - 1/4 ł oregano
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30min.
Pizze mogą jeść matki karmiące dzieci zdrowe lub wyprowadzone z lekkiej alergii powyżej 8 miesiąca życia.
GULASZ Z MIĘSA Z ZUPKI
g - 300ml-1/2l wrzątku, szcz. tymianku, 1/5 ł estragonu sł - 1 średnia marchewka i kawałek pietruszki pokrojone lub dla malutkich dzieci starte na tarce, 1/5 ł kminku, około 20-30 dag cielęciny bądz w ostrym indyka o - 1/2 liścia laurowego ,2 ziela ang. ,większy plasterek korzenia kopru włoskiego,1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku,(można dodać 1 liść kapusty włoskiej bądz pekińskiej ),szcz. imbiru, większa szcz. pieprzu zielonego, szcz. chili sn - sól do smaku k - 2-3 ł. posiekanej zieleniny ( pietruszka, koperek, latem liście kalarepy),szcz. bazylii
Gotować 30-40 min. i dosmakować:
k - około 1/2-1 ł soku z cytryny g - szcz. kurkumy i majeranku sł - pare kropel oliwy z oliwek lub troszkę masła o - szcz. pieprzu czarnego
Uwagi: liście z kalarepy dodaj latem dziecku zdrowemu lub wyprowadzonemu z alergii.
|