CIASTO DYNIOWO - KOKOSOWE, BEZ GLUTENU, MLEKA, JAJEK Z –szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru brązowego, łyżeczka cynamonu M -szczypta imbiru lub kardamonu W -łyżeczka sody D -szczypta bazylii O -szklanka mąki gryczanej Z -szklanka startej dyni, 6 łyżek oleju M -3/4 szklanki mleka ryżowego W -troszkę zimnej wody O -łyżka octu balsamicznego Wylać do przygotowanej tortownicy 18 cm. Piec około 40 minut w 180°C do suchego patyczka (ja piekę troszkę dłużej, ok. 50 min.)
Mleko ryżowe do tego przepisu wykonuję samodzielnie, mogłoby to wyglądać tak: O-4 szklanki wrzącej wody Z-łyżeczka wanilii, łyżka miodu M-szklanka ugotowanego gorącego ryżu brązowego W-pół łyżeczki soli zmiksować, odstawić na co najmniej pół godziny, przecedzić (wychodzi ok. litr) Smacznego!
Ps. Przepraszam, że nie dodałam od razu - przepis oryginalny http://www.pinkcake.blox.pl/
|